Który ser wytwarzany w górach można nazwać oscypkiem?

Sery produkowane z owczego mleka na Podhalu i będące specjałami tego regionu mają certyfikaty, a nazwy wielu z nich są chronione prawem unijnym. Niektóre mają długą historię, bo sięgającą aż XV wieku. Chcesz wiedzieć, jak odróżnić prawdziwy, wędzony przysmak podhalański od licznych podróbek? Zapoznaj się z tekstem zamieszczonym poniżej.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Skąd wzięła się nazwa „oscypek”?
Jest kilka teorii na temat pochodzenia tego słowa. Według jednej miano to wzięło się od rozszczepialnej, drewnianej, rzeźbionej foremki, czyli „oscypiorki”, w której formuje się te sery. Niektórzy znawcy uważają, że proces rozdrabiania masy serowej, powstałej w wyniku ogrzania mleka i dodania podpuszczki, zwany oszczypywaniem, był podstawą do nadania produktowi takiej nazwy. Ważne jednak jest to, że odnosi się ona jedynie do wyrobu z mleka owczego, a jego receptura jest chroniona specjalnym certyfikatem UE.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Kto i jak wytwarza oscypki?
Produkcją tych serów zajmują się bacowie, czyli osoby sprawujące pieczę nad juhasami, pasterzami wypasającymi owce na halach górskich. Mają oni odpowiednią, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wiedzę oraz umiejętności niezbędne, aby każdy wychodzący spod ich ręki oscypek był smaczny, właściwie uformowany i spełniał normy. Proces wytwarzania tych serów jest dość skomplikowany i składa się z kilku etapów:
Przeczytaj również: Jak dbać o system ogrzewania podłogowego elektrycznego?
- przetworzenia mleka owczego na twaróg,
- kilkakrotnego płukania w gorącej wodzie i wyciskanie,
- wciskania masy do foremek w kształcie wrzeciona,
- moczenia foremek z twarogiem w solance przez 1-2 noce,
- 14-dniowego suszenia w dymie z ogniska.
Jak rozpoznać prawdziwy oscypek?
Oryginalny produkt o tej nazwie wytwarzany jest od maja do września, a więc w okresie, gdy trwa letni wypas owiec. Możliwa jest niewielka, około 30% domieszka mleka krowiego. Do najważniejszych cech oscypka należą:
- oryginalny kształt wrzeciona,
- jasna skórka,
- jasny kolor wewnątrz, wskazujący na użycie do wyrobu mleka owczego.
Prawdziwy oscypek powinien też mieć świadectwo Chronionej Nazwy Pochodzenia nadane przez Unię Europejską.
Inne sery z Podhala
Amatorzy owczych serów z pewnością zainteresują się również takimi produktami jak korbacz, bundz w wielu odmianach i z różnymi dodatkami, bryndza, a nawet miniserkami formowanymi, wytwarzanymi z mleka krowiego. Chcąc sprawić sobie i bliskim przyjemność, wystarczy zapoznać się z ofertą wyrobów góralskich. Zajrzyj zatem na stronę sklepu internetowego i wybierz pyszne oscypki!
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jak nasz ośrodek promuje zdrowy tryb życia podczas rodzinnych wczasów nad morzem?
Ośrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy Neptun Beata Michalak łączy relaks z aktywnością fizyczną, stawiając na zdrowy styl życia. W artykule omówimy, jak oferowane usługi sprzyjają zdrowiu rodzin podczas wakacji. Podkreślimy znaczenie aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania oraz relaksu w pięknym ot

Praktyczne aspekty współpracy z dostawcami przy projektowaniu form wtryskowych
Współpraca z dostawcami odgrywa kluczową rolę w projektowaniu i produkcji form wtryskowych, wpływając na jakość oraz efektywność całego procesu. Budowanie relacji z tymi partnerami ma ogromne znaczenie, ponieważ ich doświadczenie i wiedza przyczyniają się do lepszej realizacji projektów. Dostarczają